Bátrak

A bátrak köztünk járnak.

Friss topikok

2014.04.16. 11:38 Bátrak

4+1 megható film az élet nehézségeiről

Batrak_plakat_nyitokepnek.jpgVan egy filmtípus, amiben a főhős élete egy súlyos betegség, vagy baleset következtében jelentősen megváltozik, sőt esetenként a halállal is kénytelen szembenézni a főszereplő. Jellemzően az új, kényszerű életvitel és a halál közelsége miatt bekövetkező változásokat mutatják be ezek az alkotások. Ebben a bejegyzésben négy ilyen típusú közismert filmet mutatunk be időrend szerint, bónuszként pedig egy saját mű kap helyet, amely itt és most tekinthető meg először.

Szkafander és pillangó

Szkafander-és-pillangó.jpgA 2007-es francia filmdráma Jean-Dominique Bauby memoárjain alapul, az ő történetét meséli el a mű. A francia Elle egykori főszerkesztőjét 1995. december 8-án kapott agyvérzést, aminek következtében mély kómába zuhant, abból pedig szinte teljesen lebénulva tért csak magához, beszédre, nyelésre, sőt eleinte még lélegzésre is képtelenül. Az orvostudomány által locked-in-syndrome-nak nevezett bezártság-szindrómától, mely a teljes bénultság állapotát jelenti, egyetlen apró, de annál jelentősebb dolog különbözteti meg: a bal szemét tudja mozgatni. Ez a fél szem jelenti számára az összekötő kapcsot a külvilággal, ennek segítségével kénytelen megtanulni kommunikálni is. Jean-Dominique Bauby új életében az egy pislantás jelenti az igent, kettő a nemet. Hosszabb szöveget úgy képes elmondani, hogy a látogató felolvassa neki az abc-t és a megfelelő betűnél pislant, így alakulnak ki szavak, majd mondatok, végül teljes szövegek. Így írta meg könyvét is, amelyből a film készült. Hosszú heteken át minden délelőtt agyába véste az aznapi szöveget, majd délután lediktálta és még ki is javította az elkészült oldalt. Az eredmény egy jelentés egy olyan világról, amit elképzelni is alig tudunk: egy tehetetlen porhüvelybe zárt ember története, akinek már csak a szelleme él – verdes, mint egy pillangó a szkafander üvegbúrája alatt.     

 

A bakancslista

bakancslista_1.jpgSzintén 2007-es film, azonban amerikai, nem igaztörténeten alapul és a dráma mellé kevertek bele jó néhány vígjátékokra jellemző elemet is. Jóval lazább, könnyebben befogadható alkotás, mint az előző, a két főszereplő miatt (Morgan Freeman, Jack Nicholson) pedig már megjelenése előtt biztosítva volt pénzügyi sikere. A bakancslista két öregember történetét dolgozza fel, akik egymás szöges ellentétei: egy fehérbőrű, gazdag, ám magányos, és egy fekete, szegény, családos férfi kerül egy kórházi szobába. Egyvalami közös bennük: mindketten halálos betegek. Ez pedig épp elég ahhoz, hogy egy idő után közel kerüljenek egymáshoz, és írjanak egy úgynevezett bakancslistát, amire azok a dolgok kerülnek fel, amiket még szeretnének megtenni haláluk előtt. A film innentől a lista teljesítéséről szól, és végül egy nagyon kellemes, könnyed, remek hangulatú, megható alkotást kapunk, amely azonban kissé mintha elbagatellizálná a halál jelentőségét. Ettől független vitathatatlanul jó film.          

 

Életrevalók

eletrevalok_poszter.jpgÚjabb francia film, amely dráma és vígjáték egyszerre, úgy tűnik, ebben a műfajban ők tudnak versenyre kelni az amerikaiakkal. Az igaztörténeten alapuló Életrevalók 2011 egyik legnagyobb durranása volt. Philippe Pozzo di Borgo két gazdag, nagy múltú francia család örököse 1993-ban, 42 évesen nyaktól lefelé megbénult egy siklóernyő balesetben. A film ott kezdődik, hogy ápolót keres maga mellé, és úgy alakul, hogy végül a csak az újabb elutasítás után járó segélyért érkező bevándorlót, a fekete Drisst fogadja fel maga mellé. Ebből aztán életre szóló barátság lesz, ennek történetét meséli el a film, amely egyszerre tud nagyon vicces és megható lenni. A mű egyfajta keveréke a fenti kettőnek: a Szkafander és pillangóhoz hasonlóan itt is egy testi fogyatékkal élő a(z) (egyik) főszereplő, és akárcsak A bakancslistában, itt is két teljesen ellentétes személyiség között alakul ki szoros barátság. Humorban viszont egyértelműen ez a legerősebb film a felsoroltak közül.

 

Fifti-fifti

fifti-fifti_plakat.jpg50 százalék – ennyi esélye van a túlélésre a 27 éves Adamnek, miután kiderül, hogy hátfájdalma egy rosszindulatú, rákos daganat következménye. 2011-ben ez a film volt az Életrevalók versenytársa műfajában. Címe egyúttal azt is megmutatja, milyen arányban számíthat a néző vígjátékra és drámára. Adam élete teljesen felfordul a diagnózis hatására, a halállal való szembe kerülése arra kényszeríti, hogy életét is újragondolja. Ebben legjobb barátja van segítségére, akit Seth Rogen alakít remekül. Ez pedig nem véletlen, mert a film igaztörténet: a forgatókönyvíró Will Reiser könyve alapján készült, és történetesen a való életben is Seth Rogen volt az a bizonyos legjobb barát. A mű egyszerre tud komoly és laza lenni. Azt viszont nem mondom el, hogy a főszereplő túléli-e a végén.

 

+1: Bátrak

A kakukktojás, amit itt és most lehet először teljes valójában megnézni. A Paczolay Béla rendezte Bátrak című film olyan gyerekekről szól, akik súlyos betegek voltak, és már nagyon fiatalon át kellett élniük azt, amit a fenti művek főszereplőinek csak felnőttként. Bátorságuk volt az egyik tényező, aminek köszönhetően vissza tudtak térni a betegségek frontjáról, ahol viszont még mindig sokan küzdenek. Értük, a gyógyulásra várókért készült ez a film.

A film megvalósulásában hatalmas szerepe volt a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek, akik a járműveket szolgáltatták, illetve a festéket felajánló Magyar-Lakk Kft.-nek.

2 komment

Címkék: film premier plakát paczolay béla blaskó péter bátor tábor elek ferenc bátrak


A bejegyzés trackback címe:

https://batrak.blog.hu/api/trackback/id/tr586042966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2014.04.16. 17:31:50

Es a Batman - The Dark Knight? Ahol egy embert szornyu baleset er, es ennek ellenere megprobalja megvalositani almait?

getva 2014.04.16. 22:00:11

édesjóistenembazmeg....
süti beállítások módosítása