Bátrak

A bátrak köztünk járnak.

Friss topikok

2014.04.11. 08:27 Bátrak

Hétköznapi hősök

everyday-heroes.jpgHétköznapi hősök többek közt a tűzoltók, a mentősök és a honvédelem tagjai is, azaz minden olyan szakma képviselőit ide lehet sorolni, akiknek az a munkája, hogy életeket mentsenek. Rajtuk kívül pedig hétköznapi hősök még azok, akik adott helyzetben elég bátran, önzetlenül, olykor önfeláldozóan képesek viselkedni. Ilyen emberből viszont kevés van. Róluk lesz szó ebben bejegyzésben.

 

Fehér Sándor hegedűművész zenészként dolgozott a 2012 januárjában elsüllyedt olasz óceánjárón, a Costa Concordián. Amikor a hajó 4229 utassal a fedélzetén zátonyra futott, a neves zenészdinasztiából származó Fehér Sándor a túlélők beszámolói szerint a síró gyerekeket nyugtatgatta, mentőmellényt adott rájuk, majd egy órán át segítette az utasok mentését. Ezt követőem eltűnt, egyes információk szerint hegedűjéért ment, de élve senki sem látta többé. Története viszont bejárta a világsajtót, több külföldi orgánum külön cikket szentelt neki, Diane Sawyer, az ABC News műsorvezetője pedig így kommentálta Fehér Sándor utolsó perceit: „Az emberi nagylelkűségre emlékeztet egy sötét órában.” Fehér Sándort nehéz helyzetben tanúsított viselkedés és önfeláldozása miatt hősként temették el.

2010 nyarán egy teherautó rekedt bent egy vasúti átjáróban. Ezt Kiss Pál körzeti megbízott vette észre és jobb híján a síneken kezdett el az érkező vonat felé futni, hogy figyelmeztesse a vezetőt, aki csak túl későn tudta észlelhette volna a veszélyt. A férfinak köszönhetően a szerelvény időben meg tudott állni, így nem történt meg a szerencsétlenség.

Tavaly történt, hogy 97E busz a Nyomdász utcai megállónál haladt, amikor egy kislány rollerével elindult a zebrán. Azonban a busz mögött haladó autós ekkor elkezdte kielőzni a járművet, nem észlelvén az éppen átkelő gyereket. Hogy megmentse a lányt, Balla János buszvezető egy elképesztő manőverrel elvágta az előzésben lévő autó útját, sőt fel is szorította a járdára. Bár az autós csak a szemközti buszmegállóban bírt megállni, a balesetet sikerült elkerülni. Az esetről a busz kamerája készített felvételt, ennek köszönhetően hamar elterjedt a kivételes lélekjelenléttel bíró sofőr története.

A legfrissebb sztori főszereplője Konka Csaba. A férfi azon a München-Budapest repülőjáraton utazott, amelyen az egyik utas előbb pengével megsebesített két légiutas-kísérőt, majd megpróbálta kinyitni a gép ajtaját, amivel veszélybe sodorta volna összes utastársa életét. Ekkor teperte le őt Konka Csaba, aki épp floridai nyaralásából tartott hazafele. A járat ekkor visszafordult München felé, ahol sikerült végleg ártalmatlanítani a terrorcselekménnyel vádolt utast. Konka Csaba bátor tettével 82 utastársát és a személyzetet is megmentette.

Végül egy külföldi példa: Dr. Jim Whiters orvos, aki szolgálatait ingyen ajánlja fel társadalombiztosítás és alapvető higiénia nélkül élő, így a betegségeknek sokkal jobban kitett hajléktalanok számára. Ő maga járja végig hetente ötször azokat a helyeket, ahol a legtöbb hajléktalan él, hogy segítséget nyújtson az arra rászorulóknak.

A fentieken kívül is vannak még, akik kiérdemlik a hétköznapi hős címet. Ők azok, akiknek minden nap bátornak kell maradniuk. Róluk készül egy film Paczolay Béla rendezésében, amit hamarosan be is mutatunk. Addig is álljon itt a werkfilm, amiben a stábtagok mesélnek a forgatásról. 

1 komment

Címkék: hős bátor werkfilm paczolay béla bátrak hétköznapi hősök


A bejegyzés trackback címe:

https://batrak.blog.hu/api/trackback/id/tr886011476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.04.16. 10:04:26

Nem kötözködni akarok, de a repülőgép ajtaját nem lett volna képes kinyitni az utas a légnyomásdifi miatt... Szóval igen, jó hogy lecsapta a pattogó utast, de közvetlen veszély ne, állt fent.
süti beállítások módosítása